Gubányi Károly Általános Iskola

Pályaorientációs nap a Széchenyiben

Október 15-én, szombaton pályaorientációs napot tartottunk az iskolában. Diákjaink közelebb kerülhettek egy-egy szakma szépségéhez, nehézségeihez. Bepillantást nyerhettek a vasutas, edző, fodrász, rendőr, tűzoltó, kozmetikus, könyvtáros, egészségügyi dolgozó, hegesztő, és a terrorelhárítás munkájába. Előadóink lelkesen meséltek mindennapjaikról.

Kicska Tamás az edző feladatairól, felkészüléséről tartott előadást. Ez a téma elsősorban a fiúkat vonzotta.

Stiffl Béla Dániel a vasúti sorompók, a váltók ismeretlen világába vezette el diákjainkat. A mindennapokban is hasznos ismereteket adott át a tanulóknak.

Kurucz Hrobár Éva fodrász megmutatta, milyen eszközökkel dolgozik. A lányoknak hajat font, a fiúknak frizurát igazított.

Fehér Zsuzsanna, könyvtáros a könyvek rendszerezéséről mesélt, és a könyvtáros feladatairól.  Megismerkedtek olyan könyvvel, amit még kézzel másoltak.

Hadas Aranka a kozmetikus fontosságát hangsúlyozta. Keze nyomán megszépülnek az emberek. Tanácsokat kaphatnak, hogy miért fontos a helyes táplálkozás, mit kell tenni bőrünk egészsége érdekében.  Milyen sokat és sokfélét kell tanulni annak, aki ezt a szakmát választja.

A Kulcsár Zsolt és Ubrankovics Ádám magukkal hoztak néhány felszerelést a monori tűzoltó laktanyából. Felpróbálhatták a diákok a tűzoltócsizmát, a sisakot, kipróbálhatták milyen légzőkészülékkel a hátukon sétálni. A gyerekek beülhettek a katasztrófavédelem autójába.

Intézményünk iskolarendőre, Szabó Márk Károly mesélt a rendőri munkáról.  Előadása során – a korosztálynak megfelelő, kötetlen stílusban – ismertette az iskolán belül is érvényes törvényi szabályokat. Az előadás praktikus tanácsokkal és viselkedési szabályokkal is ellátta a gyerekeket, akik közben kérdezhettek is. Mivel az érdeklődés az idő lejárta után sem lankadt, az előadó megígérte, hogy visszatér és további kérdésekre is szívesen válaszol majd.

Oláh Mariann az egészségügyben végzett munka szépségeivel és nehézségeivel ismertette meg a tanulókat. Mutatott alapvető fogásokat sérülések ellátására, megismertette a gyerekeket az elsősegélynyújtás alapjaival.

Varga Nóra és Varga Zoltán, ők a budapesti rendőrség terrorelhárítási részén dolgoznak. Arról meséltek, hogy munkájuk milyen komoly felkészüléssel, feladatokkal, vizsgákkal jár együtt. Mennyire fegyelmezett, felelősségteljes magatartást kíván ez a szakma. Zoli bácsi második szakmájáról is szívesen beszélt.  Szabadidejében hegesztő. Hozott magával a munkája során használt eszközöket, amit fel- és kipróbálhattak a tanulók.

Élményekkel gazdag napot zártunk. S talán kedvet kaptak tanulóink valamelyik szakmához.

 

 
Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!