Gubányi Károly Általános Iskola

Kultúra, hagyomány, néptánc

Március második hetében alsó tagozatos kisdiákjainknak lehetőségük nyílt egy kulturális, hagyományápoló programon részt venniük. A programnak a Fonó Budai Zeneház adott otthont, ahol az érdeklődő tanulók a rövid kultúrtörténeti áttekintés után, profi néptánc oktatók által betekintést nyertek a népi gyermekjáték és a néptánc világába. Ízelítőt kaptak a varázslatos népi kultúrából, hagyományainkból, örökségünkből. A program során főszerepet kapott a mozgás, a tánc, az önfeledt játék, a közösségi élmény megélése.

A néptánc és a népi gyermekjáték, a magyar népi kultúra részeként már egészen kisgyermekkorban közelebb viszi gyermekeinket hagyományaink, gyökereink megismeréséhez. Népi hangszereink, népviseleteink, népszokásaink megismerése mellett a néptánc számos előnnyel járhat. Jó hatással van társas kapcsolatainkra, fejleszti a testtartást, a testtudatot, a mozgáskoordinációt, a közösségépítés eszközeként formál, nevel.

Bízunk benne, ezzel a néptáncos ízelítővel sikerült örömet szereznünk a hozzánk járó diákoknak, és épp akkora örömmel, lelkesedéssel mesélnek majd otthon élményeikről, mint amekkorával készültünk erre a programra!

„A hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg, nem is őrizni, mert nem rab.

Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.”

Sebő Ferenc








Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!