Gubányi Károly Általános Iskola

Négy évszak, nyolc élmény

Koncertélmény a Csepiben

A Lázár Ervin-program 2019-ben azzal a céllal indult, hogy minden 1-8. évfolyamon tanuló gyermek olyan kulturális ismeretekre, élményekre tegyen szert, ami értékorientált, az európai – illetve a magyar hagyományok hordozója.

Lehetővé vált, hogy minden tanuló évente egyszer színházi, tánc, cirkuszi, komolyzenei, vagy muzeális élményekhez juthasson.

  1. február 22-én iskolánk 4. osztályos diákjai a Lázár Ervin Program keretein belül Pilisen, a Csernai Pál Közösségi Központba látogattak, ahol egy csodálatos komolyzenei hangversenyen vehettek részt.

A Négy évszak címről azonnal Vivaldi jut az eszünkbe, de az évszakok olyan örök téma, amit az évszázadok során számos alkalommal újra és újra zenébe öntöttek. Többek között Astor Piazzolla argentin zeneszerző is. Más földrész, más kor, más kultúra, más félteke, még az évszakok is fordítva vannak.

De ahogy az évszakok váltják egymást s visszatérnek, kétszer mégsem pontosan ugyanúgy. Ez a két zene is más – más megfogalmazásban, mégis ugyanazokról az emberi érzésekről szól az évszakok változásaiba ágyazva. Nem is lehet másképp, hisz Antonio Vivaldi és Astor Piazzolla különböző kultúrák, más évszázad, eltérő stílus képviselői.

Mégis miért kerülhettek fel ugyanarra a zenei palettára?

Azért, mert valójában mindkét mű az emberi esendőségről és nagyságról, az érzelmek intenzitásáról, a harmónia örök kereséséről szól.

Ezt az érzést tapasztalhatták meg a 4.-es pilisi és a környékről érkezett tanulók is.

A hangversenyen a gyerekek megismerhették az olasz barokk zene hangzásvilágát Vivaldi: Négy évszak művének részletei alapján. Közvetlen zenei élményben részesülve élhették át, milyen egy jellegzetes zenei koncert, ahol felcsendülnek a hegedűk, a gordonka, a viola de gamba – a barokk zene egyik fő hangszere, – és a nagybőgő.

S átélhették milyen egy tangózenekar akusztikája, ha vonósok mellett megszólal a zongora és egy különleges argentin zeneszerszám is, ez a harmonikaszerű, különleges hangzásvilágú hangszer, a bandoneón.

Képtelenség volt választani e két teljesen különböző stílus között. Amikor a zenekar vezetője az előadás végén megkérdezte, kinek melyik stílus tetszett jobban, szinte fele-fele arányban lendültek a gyermeki kezek az egyik és a másik mű mellett szavazva.

Minket pedagógusokat pedig az töltött el örömmel, hogy ezen a délelőttön varázslatos zenei élménnyel gazdagodhattunk.

Akiknek az élményt köszönhettük:

Art’s Harmony Ensemble

Tango Harmony zenekar
Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!