Gubányi Károly Általános Iskola

Farsang a Szabadság téri telephelyen

Figyelem, figyelem!

Közhírré tétetik

a farsangi ünnep

most elkezdődik.

 

Ide gyűjjön apraja, nagyja,

aki a maskarákat látni akarja!

 

Aki itt van, haza ne menjen,

aki nincs itt, az is megjelenjen!

 

Az idei tanévben bizonyára minden iskolában a korábbi évektől eltérően tartották meg a gyerekek által egyik legkedveltebb eseményt, a farsangot. A március 1-ig (Húshagyókeddig) tartó időszakot az általános iskolák többsége kisebb közösségekre, azaz csoportokra, osztályokra bontva tudta megszervezni.

Nem volt ez másként nálunk, a pilisi iskola Szabadság téri alsó tagozatában sem.

  1. 02. 11-én, egy pénteki napon rendeztük meg intézményünkben a maszkabált. Az alsósok rendhagyó módon ezen a farsangi napon délelőtt tartották az álarcosbált osztálykeretben, majd a napközisek még délután is folytatták a vidám hagyományőrző vigasságot.

Nem kis kihívás volt lebonyolítani ezt a rendezvényt úgy, hogy abban legyen egy kis tanulás is – gondolunk itt népszokásaink, hagyományaink felelevenítésére, – és a gyerekek lehetőleg ki is tudjanak kapcsolódni ebben a néhány órában. Mégis úgy érezzük, sikeresen, a gyerekek megelégedésével telt el ez a nap.

Már reggel jelmezben érkezhettek a kis diákok. Az első órákban az osztályfőnökök által összeállított feladatokon keresztül emlékeztek meg a farsangi hagyományokról, melyek illeszkedtek az adott tanóra anyagához.

Ezt követően ki-ki a maga ötleteit bevetve kezdte meg az igazi bálozást. Volt osztály, ahol farsangi fánkevő verseny indult, volt, ahol tombolahúzás, s volt, ahol vidám vetélkedő színesítette a mókázást.

Nem maradhatott el a közös tánc, hisz ez a télűzés hagyományának alapvető programja, a bálozás legfontosabb eleme.

Ennek az időszaknak a lezárásában iskolánk napközisei vettek tevékenyen részt, hiszen a már megszokott módon idén is elégették a kiszebábot, igyekeztek elűzni a telet.

Bár nem a hosszú évek hagyományainak megfelelően sikerült idén megrendezni ezt a tavaszváró ünnepet, a rendezvény jól sikerült, és mindenki jól érezhette magát. Erről árulkodnak a képek is.

 

 








Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!