Gubányi Károly Általános Iskola

Pályaorientációs programsorozatunk újabb állomása

„A lövészet nem játék, hanem sport” – kezdte felvezető beszédét Vass Imre a Rapidshooting Airsoft Lőtér vezetője és Zen Rendészeti Sportegyesület elnöke a Hadügyminisztérium által támogatott tehetségkutató airsoft szituációs lövészversenyen.
DSC_1806  DSC_0150.JPG DSC_0144.JPG DSC_1799.JPG
Mi köze a pályaorientációnak a lövészethez? – merülhet fel sokakban a kérdés. A lövészeti versenyen 100 oktatási intézmény 400 diákja vesz részt, csapatokban versenyezve. A rendezvény célja, hogy a gyerekeket a versenysorozat keretében megismertessék a honvédelmi alapismeretekkel és a lövészettel. A kiemelkedő képességeket mutató és a honvédelem iránt érdeklődő diákoknak a tervek szerint segítséget nyújtanak a további pályaorientációhoz.

A rendezvényen október 25-én iskolánk két telephelyéről (Kossuth és Széchenyi) 7. és 8. osztályos diákok vegyesen vettek részt. A részvétel a támogatásnak köszönhetően ingyenes volt, csupán két vonaljegyet kellett venni a diákoknak, ami azért nagyszerű, mert a lövészetet kipróbálni nem olcsó mulatság, akár több ezer forintba is kerülhet a próbálkozás.

A várakozás meglehetősen nagy volt diákjaink részéről, akik zömében fiúk voltak, de – fehér hollóként – lány is jelentkezett a programra. A fiúk többsége imádja a számítógépes játékokat, amelyek közt a lövöldözős játékok igen nagy népszerűségnek örvendenek. Így izgatottan vártam, hogyan reagálnak gyermekeink a valódi lőfegyverekre. Látva, hogyan latolgatják az esélyeket, mosolyogtam magamban, de akkor mosolyodtam el igazán, amikor láttam, hogy az igazi pisztoly és puska érintése, az ezzel való lövés milyen szellemültséget csal az arcukra. A verseny hevében és a szigorú szabályok közepette egészen megkomolyodtak, néhányan szinte remegtek az izgalomtól és a kihívástól. Egy pályán kellett végighaladni minél gyorsabban és minél több pontos találattal, többféle lőfegyverrel, melyeket előtte vezetőnk bemutatott és mindenkivel kipróbáltatott. Egy, a várakozóban elhelyezett képernyőn a gyerekek követni tudták egymás pályán való végighaladását, teljesítményét.
DSC_0147.JPG DSC_0148.JPG DSC_0151.JPG DSC_0149.JPG DSC_0158.JPG DSC_0153.JPG DSC_1807.JPG DSC_1799.JPG
Az izgalmat fokozandó, vezetőnk a napi lövések közt is versenyt hirdetett, így a nap végére is születtek dobogós helyezések. Sokan oklevéllel, néhányan pedig éremmel távoztak. Emléklapot és ajándékot minden résztvevő kapott.

Kísérőként, a diákok örömére – akik kíváncsian várták teljesítményem – én is részt vehettem a versenyen. Így megtapasztalhattam, milyen érzés fegyvert fogni a kézbe és átélhettem a gyerekek izgalmát, sőt a büszkeségét is, hogy oklevéllel, „megdicsőülten” távozhattam a helyszínről.

Előző programjainkhoz hasonlóan ez a program is igazi közösség- és személyiségformáló volt és nem utolsósorban valódi élményt, tapasztalatot nyújtott minden résztvevőnek.

 

Török Melinda, kísérő pedagógus
Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!