Gubányi Károly Általános Iskola

Őszi pályaorientációs programok a Széchenyi telephelyen

Továbbtanulási döntést meghozni nem könnyű dolog sem a diáknak, sem a szülőnek. Ráadásul sok dolog változott az elmúlt években, néhány szülő csak kapkodja a fejét: mit is kéne tenni, mi a legjobb a gyereknek? Ehhez még hozzájárul, hogy a legtöbb esetben a gyerek maga sem tudja, mit is szeretne csinálni, arról nem is beszélve, hogy nem látja át, hogy döntése milyen következményekkel jár, ha egyáltalán tud dönteni.
DSC_0134  DSC_0132.JPG IMG_2187.JPG DSC_0139.JPG
Éppen ezért gyakran érzem úgy, hogy a legjobb lenne, ha személyesen megtapasztalhatnák, egyes szakmák mit takarnak, mivel jár, ha azt választják. Ezért látogattunk el október 24-én érdeklődő 7. és 8. osztályos tanulóinkkal a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanműhelyébe, ahol nemcsak bemutatták nekünk a szakma minden csínját-bínját, hanem diákjaink ki is próbálhattak szinte mindent.
IMG_2177.JPG IMG_2178.JPG DSC_0137.JPG DSC_0142.JPG DSC_0141.JPG DSC_0138.JPG IMG_2173.JPG DSC_0140.JPG
A készítést megelőzően bemutatták tanulóinknak a gépeket, végigvezettek különböző készítési folyamatok helyszínein, miközben az oktatás teljes spektrumáról és az álláslehetőségekről is beszámolt készséges és türelmes vezetőnk. A vezetés után dákjaink lehetőséget kaptak, hogy egyéni érdeklődésüknek megfelelően arra a helyszínre menjenek vissza tevékenykedni, amely megtetszett nekik. Készíthettek aprósüteményt, amelyet meg is kóstoltak, részt vettek kürtőskalácssütésen, csavartak péksüteményt és különleges bonbonokat is gyártottak. Ezekből néhányan büszkén hoztak haza ajándékot is családtagjaiknak. A kezdetben még tartózkodó fiúk is beálltak sütögetni és finomabbnál finomabb falatok kerültek ki mindenki keze alól.

Volt, aki úgy indult iskolalátogatásunk helyszínére, hogy már tudta, hogy pék szeretne lenni és utána azt nyilatkozta, hogy beleszeretett ebbe az iskolába. Akadt olyan is, hogy eszébe sem jutott ez a szakma, de úgy jött el a helyszínről, hogy ezzel szeretne foglakozni. Én meg arra gondoltam, ha csak néhány gyereket hozzásegítettem a döntéshez, már érdemes volt elmenni.

Azt is megtudtuk, hogy az iskola tanulói tanáraik felügyelete alatt nem fölöslegesen dolgoznak. Termékeik az iskola szaküzleteibe kerülnek ki és igen népszerűek. Több díjnyertes termékük is van. Aki szeretné megkóstolni, a Kemence Pék szaküzleteiben teheti meg Budapesten, amelyek az iskola mintaboltjai.

A program nem csupán tájékozódásra volt jó, csapatépítésre is kiválóan alkalmasnak bizonyult. Legalábbis ezt éreztem, ahogyan vidáman együtt munkálkodó osztályomat szemléltem napközben. Eleinte néhányan csak annak örvendeztek, hogy nem kell az iskolában ülniük, aztán hamarosan őket is elragadta a tevékenykedés, a „valamit létrehozás” élménye. Arra gondoltam, hogy jó lenne többször eljutni diákjainkkal ilyen helyre.

A nap végén – melyre egyébként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pályaorientációs programjának jóvoltából térítésmentesen juthattunk el – információkkal, élményekkel gazdagon, ráadásul tele hassal távoztunk. A képek magukért beszélnek…

 

Török Melinda, osztályfőnök
Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!