Gubányi Károly Általános Iskola

Határtalanul Szlovákiában

„A legjobb földrajztanulás az, ha az ember világot lát” – hangzik el a Váratlan utazás című filmben. Ennek a gondolatnak a jegyében és az élményszerzés reményében pályázott és nyert meg iskolánk egy újabb külföldi utat a Határtalanul program keretében, mely során diákjaink fejenként 60 000 forintos állami támogatással utazhattak Szlovákia magyarlakta vidékeit megismerni, ott élő magyarokkal találkozni.
DSC_0289  DSC_0195.JPG DSC_0644.JPG DSC_0639.JPG DSC_0635.JPG DSC_0656.JPG DSC_0266.JPG DSC_0405.JPG
Élménydús utazásunk 2018. április 16-án vette kezdetét. Idén 54 hetedikes diák és 4 pedagógus vállalkozott a csodás látnivalókat ígérő utazásra, mely nem okozott csalódást senkinek. Változatos programok, kényelmes és tiszta autóbusz, kellemes szállás, jó ellátás, tapasztalt idegenvezető, rengeteg látnivaló és sok-sok, talán életre szóló élmény – így foglalhatnánk össze dióhéjban a 4 nap történéseit.
DSC_0104.JPG DSC_0142.JPG DSC_0228.JPG DSC_0318.JPG DSC_0335.JPG DSC_0341.JPG DSC_0504.JPG DSC_0450.JPG
A tanulmányi kirándulás főbb helyszínei Szklabonya, Alsósztregova, Losonc, Rimaszombat, Szádalmás, Rozsnyó, Krasznahorkaváralja, Poprád, Késmárk, Lőcse, Igló, Eperjes és Kassa voltak. A felsorolt helyszíneken olyan látnivalókat tekinthettünk meg, mint a Mikszáth-emlékház, a Madách-kúria, Ráday Pál és Kármán József sírja, Tompa Mihály és Blaha Lujza szobra, a rozsnyói magyar református iskola, Thököly síremléke, a lőcsei Szepesi múzeum, a Szent Miklós templom és a Rákóczi-ház Eperjesen, valamint a Szent Erzsébet dóm Kassán. De nem maradhatott ki a tanulmányi kirándulásból egy igazi túra sem a gyönyörű, az UNESCO világörökség részeként fenntartott Szádelői-szurdokvölgyben, mint ahogy nem hagyhattuk ki a Gombaszögi barlang csodálatos cseppkőképződményeinek megtekintését sem. Szállásunkat és ellátásunkat 2 éjszakán át a szádalmási Granárium panzió szívélyes magyar tulajdonosa biztosította, míg az utolsó éjszakát a felújított iglói kollégiumban töltöttük.
DSC_0441.JPG DSC_0485.JPG DSC_0425.JPG DSC_0595.JPG
A buszon visszafele a fülelő pedagógus boldogan hallhatta, hogy a diákok – akik ugyan néha lázadoztak a rengeteg program hallatán, hiszen nem volt idejük a megszokott mértékű (vagy inkább mértéktelen) mobilozásra és olykor bizony sokat kellet sétálni – arról beszélgetnek, hogy szívesen megismételnék jövőre az utazást, akár egy hét időtartamra is. Talán őket is elragadta a sok élmény? Aki velük volt, örömmel tapasztalhatta, hogy igen…”A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”– mondta már a középkorban Szent Ágoston. Napjainkban a modern technikának köszönhetően kitágult a világ, de az utazás élményét, azt hiszem, nem pótolja semmi. További fotók
Török Melinda (kísérő pedagógus)

.
Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!