Gubányi Károly Általános Iskola

Néphagyomány és Farsang ! (Szabadság tér)

Tik-tak ketyeg az óra, múlnak a percek, peregnek a napok, s búcsúztatjuk a telet, várjuk a tavaszt. Ilyenkor jelmezbe öltözve mulatunk, szórakozunk, jól érezzük magunkat. Figyelmesek leszünk a madarak csiripelésére, és már tudatosan készülünk a melegebb időre annak ellenére, hogy az idei tavasz bizony nagyon késlekedik.
28378409_1519686188081348_6033882845432239077_n
IMG_1531.jpg IMG_1559.jpg IMG_1583.jpg IMG_1585.jpg IMG_1605.jpg IMG_1616.jpg _DSC0032.JPG _DSC0009.JPG

Jelmezbe bújva, kicsit más bőrében lehetünk, azokká válhatunk, akik álmunkban szeretnénk lenni, lehetőségünk van arra, hogy a szürke hétköznapokat feldobjuk valamivel, beöltözzünk valamilyen jelmezbe, és kikapcsolódjunk, kifújjuk magunkat!

A farsang, vidám örömteli együttléttel örvendeztetett meg bennünket idén is, akik ott voltunk 2018. február 24-én iskolánk gyermekfarsangján.

Remek alkalom volt ez a nap arra, hogy a család kimozduljon otthonról, és együtt szórakozzon mindenki.

Egyes városokban egész karneváli hetet és fesztivált igazítanak a farsang köré. Gondoljunk a hazai városokra, Mohácsra vagy Szentendrére, de ezekben a napokban világ számos részén zajlanak a fergeteges felvonulások. Sajnos, a mi iskolánkban nem tudtunk egy hétig ünnepelni, de 24-e délutánja így is a vígságról, a karneválról szólt.

IMG_1633.jpg IMG_1634.jpg IMG_1643.jpg IMG_1668.jpg IMG_1688.jpg IMG_1746.jpg IMG_1779.jpg IMG_1783.jpg

Hagyomány, néphagyomány, népművészet, néptánc, népzene

Kultúránk alapköve, emberi közösségünk létének feltétele, elődeink öröksége, melyek régmúlt idők megtanult, elsajátított és továbbadott kincseit jelentik.

Mit jelent nekünk, magyaroknak az, hogy hagyomány, hogy népi kultúra? Mit jelentenek ezek a szavak iskolánkban?

Kincset jelentenek. Értékrendünket, világszemléletünket tükrözik. Ez iskolánkban nem csak tananyag. Ha az lenne, akkor csupán hallanának róla a gyerekek, mi viszont törekedünk arra, hogy meg is tapasztalják ezeknek a fogalmaknak a jelentését. Kiváló alkalom volt az idei farsang erre.

3 évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy kicsit új alapokra helyezzük iskolánk várva várt programját, a maszkabált. Mindig más tematika köré szervezzük a farsangot, mellyel hagyományt teremtettünk. Voltunk tengerészek, felidéztük a velencei karnevál motívumait, és beöltöztünk a vadnyugat vagány cowboyainak is. Idén magyar kultúránk értékeihez nyúltunk vissza, hogy legyen merőben más ez a rendezvény, mint az eddigiek.

A tanító nénik és tanító bácsik népviseletet öltöttek, a tornateremben népművészetünk legősibb virágmotívuma, a tulipán volt látható, de a nagy meglepetés talán maga a 3 tagú népi zenekar volt, akik egész délután húzták a talp alá valót mindannyiunk örömére.

_DSC0083.JPG _DSC0118.JPG _DSC0144.JPG _DSC0168.JPG _DSC0172.JPG _DSC0189.JPG _DSC0234.JPG _DSC0271.JPG _DSC0293.JPG _DSC0296.JPG _DSC0298.JPG _DSC0328.JPG

Elsőként iskolánk pedagógusaiból verbuválódott néptánc csoportot láthattuk, akik megnyitották az idei farsangot.

Ezt követően a gyerekeké volt a színpad. Rengeteg jobbnál jobb, ötletesebbnél ötletesebb jelmez mutatkozott be idén is. Minden év hoz olyan meghökkentően kreatív, kivitelezésben magas szintű megvalósításokat, amiket a zsűri nem győzött idén is jutalmazni és értékelni. No, de ezért zsűri a zsűri! Azért, hogy senki ne menjen haza üres kézzel, aki időt, energiát nem kímélve készítette el gyermekének a jelmezét. ÖKO iskola lettünk néhány éve, így külön kategóriát jelent az újrahasznosított alapanyagokból készült jelmez. Egyre többen érezték azt, hogy ilyen újrahasznosítható nyersanyagokból készült jelmezzel induljanak, ezt a témát öleljék fel, és mutassák meg, hogy minden hulladéknak hitt dologból ki lehet hozni valami értékeset! Természetesen nem csak az ÖKO jelmezek arattak osztatlan sikert, hanem a hagyományos alapanyagokból készült maskarák is feledhetetlenek voltak!

Idén is láthattunk csoportos, osztályszintű fellépőket, akik egy másfajta üdeséget, frissességet vittek a farsangi bál életébe, és örvendeztették meg a vendégeket vidám táncukkal, fellépésükkel. Szívesen emlékezünk vissza a mai modern virtuális világban sokszor használt emotikonokat idéző csoportra, jó volt a Szélkirálynő nevű háromárbocos vitorláson együtt hajókázni Berg Judit regényében szereplő egerekkel, elröpítettek Afrikába bennünket a bennszülöttek, táncoltak nekünk Jack Sparrow Karib-tengeri kalózai, körbeszárnyaltak a jó és a rossz boszorkányok, és felülhettünk a 4-es 6-os villamosra a Fenyvesi Márton – Erdős Virág szerzőpáros kortárs alkotásának és természetesen a gyerekek fellépésének köszönhetően.

_DSC0731_srgbw.jpg _DSC0395.JPG _DSC0340.JPG _DSC0666_srgbw.jpg _DSC0652_srgbw.jpg _DSC0648_srgbw.jpg _DSC0645_srgbw.jpg _DSC0564_srgbw.jpg _DSC0579_srgbw.jpg _DSC0628_srgbw.jpg _DSC0637_srgbw.jpg _DSC0521_srgbw.jpg

A bemutatók, jelmezesek után végre indulhatott a farsangi szórakozás. Idén is volt fánkevő verseny, néptánc élő zenére, Paprika Jancsi céllövöldéje, büfézés, süteményevés. Minden volt idén is, ami hagyományosan évekre visszamenően már több alkalommal választható mókázási lehetőségnek számít, és a jó hangulatot fokozta. No, és a várva várt tombola sem maradt el, ahol nyeremények sokasága került új gazdájához a gyerekek nagy örömére.

Szeretnénk köszönetet mondani a SZMK tagjainak a munkájukért, valamint köszönjük a rengeteg cégnek, felajánlónak a szponzorálást!

A nap végén képek, videó felvételek garmadája került be az iskolai és a családi archívumokba, s osztották meg a családtagok távolabbi hozzátartozójukkal, barátaikkal, ismerőseikkel az élményt, amit ez a nap jelentett. Néhány év múlva féltve őrzött emlékké szépül gyermeknek, felnőttnek, s nekünk, pedagógusoknak a 2018-as farsangi bál sok-sok mozzanata.

Mindannyian, akik ebben az intézményben dolgozunk, úgy érezzük, hogy a közösség, a csapatmunka, az összedolgozás és a közös cél újra sikert és eredményt teremtett. Büszkén fogunk visszaemlékezni erre a rendezvényre is, hisz reméljük, mindenkinek nívós pillanatokat, vidám emlékeket és maradandó értékeket közvetített ez az iskolánkban eltöltött néhány óra!
IMG_1633.jpgIMG_1813.jpg _DSC0072.JPG _DSC0035.JPG
Kurucz Andrea
További fotók
Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!