Gubányi Károly Általános Iskola

„Február, Február, Újra itt a maszkabál”

A karácsonyi lakomázás után néhány nappal máris kezdődik az újabb mulatozás, ünneplés időszaka, a farsang. Az ünnep a katolikus hagyomány szerint vízkereszttől (január 6.) a hamvazószerdát megelőző keddig (húshagyó kedd) tart, ami idén február 28-ra esik.
_MG_2631  _MG_2342.JPG _MG_2359.JPG _MG_2394.JPG
Iskolánk Széchenyi úti telephelyén óriási, izgalommal teli készülődés előzte meg az idén február 10-én szervezett, hagyománnyá vált farsangi bált. A délelőtt során iskolánk udvarán kiszebábot égettünk, hogy elűzzük végre a telet. Diákjaink rögtönzött busójárást is tartottak, hiszen álarcokkal felszerelkezve ugrálták körbe a tüzet.
_MG_2411.JPG _MG_2446.JPG _MG_2515.JPG _MG_2491.JPG
Már a készülődés időszaka igazi farsangi hangulatot csempészett iskolánk falai közé, hiszen minden osztály heteken át  – titkát rejtegetve – készült a jelmezekbe bújásra és a csoportos produkciók előadására. Próbák hosszú sora előzi meg mindig a báli napot, melyek egyszerre jelentenek kemény munkát és szórakozást diákjainknak. A próbák legnagyobb „haszna” a közös nevetés, az osztály összekovácsolódása, melyre a tanórák nem mindig nyújtanak lehetőséget. Ilyenkor még az osztályfőnökön is szabad nevetni…

Az idei farsang ismét meglepetésekkel szolgált. A műsor az egyéni beöltözők felvonulásával kezdődött, majd az első osztályosok „Salátamánia” produkciója aratott hatalmas sikert, mely során szemünk előtt elevenedtek meg a piaci friss, ropogós zöldségek, megannyi ötletes és egyéni jelmez…. Az édesszájúaknak, akik esetleg mégsem rajonganak a zöldségekért, elégtételül szolgáltak előadásukkal a másodikosok, akik Túró Rudik tömegét varázsolták a színpadra. A harmadikosok „Mosolyogni kell” című előadása a népszerű musical, a Mary Poppins varázslatos világát elevenítette fel, míg a negyedikesek tengerészruhákba bújva, kalandos utazásra hívtak bennünket.

A felső tagozat első produkciója pillanatok alatt varázsolt hangulatos focimeccset a szemünk előtt. A focisták természetesen az ötödikesek voltak, hiszen közülük többen is tagjai a sikeres Pilisi Labdarúgó Klubnak. A hatodikosok „Stílusok harca” című előadása során a retro és a modern zene hívei csaptak össze, de szerencsére a párbaj, mely csupán a nézőket fegyverezte le, a felek kibékülésével és közös tánccal zárult. Ezt követően a hetedikesek „Ébredés a dzsungelben” című, rendkívül ötletes, az egyszerre mozgást remekül megvalósító csoportos produkciója következett. A sort a nyolcadikosok „Földrajzóra” című fergeteges előadása zárta, amely során egy fantasztikus földrajzóra keretében bejárhattuk az egész világot, hallgathattunk a világ minden tájáról felcsendülő dallamokat, láthattunk népeket táncolni. Végzős diákjaink jelmeze és humoros, merész tánca mindenkit elkápráztatott kicsiktől a nagyokig. Sokunk fejében megfordult, hogy a pillanatok alatti teljes átváltozás és jelmezcsere mögött valamiféle bűbáj, boszorkányság állhat, hiszen produkciójuk már-már a képtelenség határát súrolta, időről-időre meglepett kiáltást csalva a nézők ajkára.
_MG_2530.JPG _MG_2551.jpg _MG_2575.jpg _MG_2586.jpg
A zsűri dicsérő szavai és elismerése  valamint a tortajutalom gyógyír volt az izgalomra és fáradtságra. Az eredményhirdetés és a tombolasorsolás a megszokott izgalmak közepette zajlott, ennek végeztével következett a felső tagozatosok zenés-táncos bálja, ahol nemcsak a napi, hanem az egész féléves izgalmakat kitáncolhatták magukból.

Másnap az élményekről érdeklődve, a diákok a következő szavakkal fogadtak: „Mikor lesz már ismét farsang?”
_MG_2617.jpg

Török Melinda
Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!