Gubányi Károly Általános Iskola

Kresz-park bővítés a Generali Biztosító támogatásával

GABA_hossz+¦_bet+-s_RGB
Ősszel a Generali Biztosító által kiírt pályázatot iskolánk sikeresen megnyerte, mely pályázat célja a gyermekek közlekedésbiztonságának erősítése, ismereteik bővítése, meglévő tudásuk gyakorlatba való átültetése, rutinná alakítása volt.
A pályázat megírásakor meglévő kresz-parkunk bővítését – amit előző évben szintén a Generali alapítványának támogatásával indíthattunk el – , hozzátartozó kerékpárok felújítását tűztük ki célul.
DSCN5843.JPG DSCN5851.JPG DSCN5852.JPG DSCN5718.JPG
Szerettük volna, ha a meglévő kresz-pályához olyan kiegészítő eszközöket tudunk vásárolni, melyek lehetővé teszik, hogy egy helyszínen nagyobb. összetettebb pályát építhessünk, vagy egy helyszínen párhuzamosan két ugyanolyan pályát építhessünk. (Versenyeztetés céljából.) Illetve, hogy egymástól függetlenül egyszerre két telephelyen is használhassuk a pályákat. Emellett oktatási segédeszközöket is szerettünk volna beszerezni ebből a pénzből.
DSCN5727.JPG DSCN5731.JPG DSCN5756.JPG DSCN5873.JPG

A pályázat során 150 000 Ft-ot nyertünk, melyből az alábbi eszközök kerültek megvásárlásra:
21 db oktatási kresz tábla,1 db mágneses demonstrációs tábla ( kerékpár kötelező és ajánlott tartozékai), 2db kerékpáros bukósisak, 80 db pályabója,  ezenkívül a meglévő iskolai kerékpárok felújítására is tudtunk költeni.

Decemberre állt össze mind az amire a pályázati pénzből beruháztunk, így a következő foglalkozásokat tudtuk megrendezni: 

Az iskola három hetet meghaladó projektjének keretében a napközisek számára december 9 –én kerékpáros akadályversenyt rendeztünk. A gyerekeknek a felállított ügyességi pályán a kresz táblák útmutatásai alapján kellett végig menniük. Ekkor még a táblák egy részének beszerzése nem történt meg, de a kerékpárok felújítása már igen. Így az eddig rollerrel használt pályát a gyerekek, már kerékpárokkal is bejárhatták.

Január 13-án, már teljes egészében használhattuk a beszerzett eszközöket. A 3.b osztály (23 fő) számára – testnevelés óra keretében – tartottunk kresz oktatással egybekötött, ügyességi versenyt.
DSCN5694.JPG DSCN5698.JPG DSCN5702.JPG DSCN5712.JPG DSCN5710.JPG DSCN5713.JPG DSCN5722.JPG DSCN5724.JPG DSCN5728.JPG DSCN5731.JPG DSCN5752.JPGDSCN5744.JPG

Az óra menete a következőképpen zajlott:

Először ismertettük az eszközöket és azok beszerzési forrását.
Majd egy-egy kresz tábla jelentését értelmeztük a gyerekekkel.
Ezt követte a zebrán való áthaladás szabályainak ismertetése és demonstrálása.

A következő állomás a demonstrációs tábla volt, ahol a gyerekek elhelyezték a mágnes táblán a kerékpár kötelező és ajánlott biztonság technikai elemeit.

A kerékpár biztonsági elemei után áttértünk a kerékpáros biztonságát szolgáló eszközökre. Ezeket a gyerekeknek fel kellett ismerniük, rendeltetését értelmezniük és felpróbálniuk azokat.

Ezt követte a kresz– verseny. A táblák és a bóják segítségével két párhuzamos pályát állítottunk fel, amelyet a kerékpárosoknak ugyanolyan feltételek mellett kellett teljesíteniük a kresz szabályainak betartásával. Az értékelésnél nem csak a gyorsaság, hanem a táblák utasításának betartása is számított. A mulasztás mínuszpontot eredményezett.

A verseny végeztével a győztes csapat nyereményben részesült.

 

Január 24-én a Széchényi úti telephelyünkre átszállítottuk az eszközöket és, ott délutáni foglalkozás keretében ugyanezt a rendezvényt – hasonló sikerrel – megtartottuk. (Vegyes korcsoportnak. Alsós évfolyamok.)  Az eszközökből 12 táblát, 2 kerékpárt, 40 bóját, 1 sisakot és mellényt, valamint egy rollert ott hagytunk, így lehetőséget teremtve arra, hogy hasonló pályát a jövőben is kialakíthassanak, használhassanak különböző foglalkozások, órák keretében ezen a telephelyünkön is.
DSCN5852.JPG DSCN5854.JPGDSCN5862.JPG DSCN5857.JPG DSCN5859.JPG DSCN5858.JPG DSCN5866.JPG DSCN5869.JPG DSCN5872.JPG DSCN5873.JPG DSCN5875.JPG DSCN5876.JPG

Természetesen városi, vagy teljes iskolai rendezvényen az egész nagy kresz-pálya ismét egyben felállítható, variálható.

Megítélésem szerint a pályázatunk – a Generali Biztosító anyagi támogatásának köszönhetően – elérte célját , mivel most már ki tudunk alakítani olyan kresz-pályát, amely használható külön – külön és nagyobb rendezvényeken is. Ily módon a kreszoktatásnak – és ezzel együtt a baleset megelőzésnek – ez a formája, nagyobb célcsoport számára vált elérhetővé. Segítségüket köszönjük!  GABA_r+Âvid_vonalas_RGB.jpg

Meg kell említenem, hogy a beszerzések során a célunkat megismerve a szolgáltató cégek közül ketten is további támogatásukról biztosítottak bennünket. A For-Vid Kft. az általuk forgalmazott kresz-táblákból adott engedményt, hogy a megfelelő minőséget vehessük meg, a Kálmán Bringa bt. pedig a felújításon kívül egy gyermekkerékpárral ajándékozta meg iskolánkat.
Ezúton is köszönjük az ő segítségüket is!

Fotógaléria

Szamosfalvi Attila








Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!