Gubányi Károly Általános Iskola

Terepszemle a Négyszögletű gyerekerdőben

Iskolánk elhatározta, hogy önkormányzati segítséggel felvállalja a Pilisi Klímabarát Kör 2012-es kezdeményezésére elindult Négyszögletű gyerekerdő – park rendezési és karbantartási munkálatait.
négyszög  DSCN2977.JPG DSCN3000.JPG DSCN2989.JPG DSCN2991.JPG DSCN3006.JPG DSCN3013.JPG DSCN3035.JPG

A program lebonyolításában az önkormányzat részéről Nagy Tímea, az iskola részéről Kovács Péter, Várkonyi Tamás (túraszakkör), Makkos Tibor (napközi), Szamosfalvi Attila (madárbarát-szakkör) segítette a gyerekeket.
A Klímabarát Kör indította el azt a mozgalmat, amely célul tűzte ki, hogy minden pilisi szülő ültessen egy-egy fát gyermekének. Mire a gyerekek felnőnek, az elültetett facsemetékből szép kis ligeterdő cseperedik és ez az erdőcske alkalmat ad majd gyermekeinek a kikapcsolódásra, pihenésre. A kis fák telepítése, gondozása a családok feladata, de emellett a klímakör önkéntesei is besegítenek. Sajnos az elmúlt időszakban a kezdeményezés háttértámogatása meggyengült, ami fennakadásokat okozott a szükséges munkák elvégzésében.
DSCN2990.JPG DSCN2987.JPG DSCN3021.JPG DSCN3025.JPG
Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy magához veszi a feladat ellátását. A Gubányi Károly Általános Iskola, pedig vállalta, hogy a munkák elvégzésében diákjaival, dolgozóival és önkéntes szülői segítséggel részt vesz. Ebben a vállalásában támogatta iskolánkat a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, az „Otthon az erdőben!” című pályázatával.
Pályázati vállalásunk értelmében a különböző munkálatokban egy-egy tanuló csoporttal fogunk részt venni.
DSCN3032.JPG DSCN3015.JPGDSCN3018.JPG DSCN3047.JPG

Ennek első lépése – a felsős túraszakkörrel, a harmadikos és negyedikes napközisekkel, valamint madárbarát szakkörösökkel – egy terepbejárás volt december 4-én, mely során felmértük az erdő jelen állapotát. A terepbejárás során tapasztaltuk, hogy bár a facsemeték több helyütt kiszáradtak, kihaltak, azért egy jó részük ép,  jó egészségnek örvend. (Ezeket általában az ültető családok gondozzák.)  Az erdőben felállított terepi tárgyak (Hirdetőtábla, szobor, kereszt, pihenőpadok, kapu) jó állapotban vannak. Egyedül a szalonnázóhely padjai tűntek el.

Az állagfelmérés után a tanulók a különböző eredetű hulladékoktól szabadították meg a területet, majd növényeket határoztak meg. Kincskereső játékra is sor került, melynek a „Keresd meg Kasa Blanka fáját!” címet adtuk. Sajnos a játék nem érte el célját, mivel Kasa Blanka névtáblája valahol elkallódott.
DSCN3043.JPG DSCN3049.JPG DSCN3052.JPG DSCN3050.JPG

Következő lépésünk a fák feltérképezése és tulajdonosaik megkeresése. Majd fatelepítés  és az erdő folyamatos megfigyelése lesz.
A mostani program lebonyolításában az önkormányzat részéről Nagy Tímea, az iskola részéről Kovács Péter, Várkonyi Tamás (túraszakkör), Makkos Tibor (napközi), Szamosfalvi Attila (madárbarát-szakkör) segítette a gyerekeket.
Köszönjük az együttműködő segítséget!








Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!