Gubányi Károly Általános Iskola

Nemzeti gyásznap (megemlékezés)

20141008_075101
1849. október 6-án, Aradon kivégezték az 1848-49-es szabadságharc 13 volt katonai vezetőjét, név szerint a következőket: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezich Károly, Láhner György, Leiningen – Westerburg Károly gróf, Nagy- Sándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly gróf, Lázár Vilmos.
Mártírhaláluk azóta jelképpé vált, annak a küzdelemnek, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott a nemzeti függetlenségért, társadalmi haladásáért.
Az aradi várban gyalogmenetben kísérték a tábornokokat a kivégzés helyére. Négy tábornokot főbelövésre ítéltek, kilencet akasztófa általi halálra. 
A tábornokok kivégzése bevezetőjét is jelentette egy megtorló hullámnak, melynek során további 30 volt honvédtisztet kivégeztek, és vagy 600-at ítéltek halálra, majd kegyelemből sokévi fogságra. Ha a rájuk rótt halálos ítéletet elkerülték is, derékba tört az életsorsuk. A várfogságban töltött nehéz évek alapján éppúgy október 6 áldozatai, mint a kivégzett társaik.
Erről emlékeztünk meg mi is a tragédia évfordulóján. A műsor október 6-án a második óra elején hangzott el a rádióban, Koreny Babett és Lengyelfalvi Melitta előadásában, felkészítő tanáruk Válóczi Zsuzsanna volt.








Copyright © Gubányi Károly Általános Iskola
error: Content is protected !!